Sponsoren-donateurs bedankt ! De hulpauto is afgeleverd -Update !

Onderaan dit verslag de laatste ontwikkelingen !

Nieuwe winter – mud- & snowbanden zijn gearriveerd 23-11-2017

Op naar Moldavie – 7-8-9-10 december 2017!

———————————————————-

HET BENEFIETFEEST HULP-AUTO OUDENZORG

MOLDAVIE IS EEN GRANDIOOS SUCCES GEWORDEN !

 

Na de benefietwandeling eerder dit voorjaar was er op zaterdag 2 september dan het grote Benefietfeest auto voor Moldavië in het Fort Isabella – Vught, waarbij de volledige opbrengst wederom ten goede komt aan de Stichting Ouderen Moldavië (SOM), het was de afsluiting van een reeks indrukwekkende benefietacties van het 9 personen tellende Vughtse actie-team!

 

 

Sfeerimpressie

Via gastvrouw en gastheer Luca en Mitch werden de gasten/sponsoren bij binnenkomst opgevangen door het Moldavische garderobe-duo. Zij wisten de kledij van onze gasten op juiste waarde te schatten. “Afdankertjes tot Exclusivo’s ” werden aangenomen en in bewaring genomen.

Bij binnenkomst verbaasde men zich over de volledig omgetoverde oude theaterzaal van het Fort Isabella, het was een bijzonder sfeervolle Moldavische feestlocatie geworden voorzien van decoratie, gezellige bar, DJ, foodtruck, infostand, nostalgische verlichting, dansvloer, loungehoeken en wat al nog meer.

Nadat een groot deel van de gasten/sponsoren waren gearriveerd werd de avond geopend door een akoustisch optreden van de band Skip Monday’s. Hiermee werd direct een gezellige muzikale sfeer gezet.

De speech van de SOM-voorzitter bracht het doel van de avond nog even duidelijk onder de aandacht, de organisatie – het Dreamteam – werd ook nog in het Moldavische zonnetje gezet waarna DJ Marcel aansluitend de hele zaal aan het swingen bracht met zijn aanstekelijke dance-music.

Heerlijke Moldavische hapjes dankzij éen van onze onze sponsoren.

Vrolijke gasten – donateurs

DJ – Marcel

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                      

De avond werd verder omlijst met een bijzondere foto-expositie over Moldavische ouderen, inspirerende videobeelden en uitgebreide catering geserveerd door 3 prachtige “Moldavische dames” middels een eigen bijzondere foodtruck. Het professionele barteam (Jeugd Aktief) draaide op volle toeren en ook de Moldavische wijnen deden het goed in de verkoop, mede door onze Moldavische sommelier.

Moldavische catering achter de foodtruck

 

Sommelier

expositie

 

 

 

kassa-meisjes

Moldavische wijnverkoop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klapper van de avond was de veiling die door, boulevard legende, Igor werd geleid, Sláva en Andréi zorgden voor de Moldavische muzikale ondersteuning met accordeon en pianola. Dit trio veilde……….. “Uno – douá ……… Ik ga op die toeter blazen…….”, mede door enkele topstukken, een geweldig financieel resultaat bij elkaar!  Een geweldige bijdrage voor de aankoop van “die masina” de hulp-auto voor de Moldavische ouderen.

Sláva – Andréi – Igor

Sláva – Igor – Robin

 

Dames in prachtige kleding

Met de opbrengst van het Benefietfeest is de hulpauto nu een feit geworden, en is er zelfs nog wat geld voor lichte opknap werkzaamheden aan bijvoorbeeld woonhuisjes van ouderen zodat ze deze winter door kunnen komen.

Het totale sponsorbedrag zal dinsdag 5 september in de live uitzending van Avulo’s ‘Wat een dag’ bekend worden gemaakt, de sponsoractie loopt nog door tot 12 september a.s. sponseren kan dus nog steeds!

 

VIDEOBEELDEN

Skip Monday’s Live

Sfeer impressie’s Benefietfeest

 

 

Kort reisverslag Moldavië -werkreis

“Kort” verslag van onze Moldavië-werkreis:  https://www.facebook.com/search/top/…

Na onze zeer gastvrije “landing” dinsdagavond in de gastenhuisjes van het ouderencentrum in Straseni hebben we de volgende dag op verzoek van het centrum de situatie bij het huisje van de 83-jarige Elisabeth verkend. Dat deden we samen met de vriendelijke Andrei, de verpleegkundige die de oudjes in de regio (straks met onze nieuwe terreinwagen) bezoekt en Katja (de rechterhand van de directrice).

Elisabeth woont op ongeveer een half uur rijden van het centrum in een klein dorpje. Hoe dichterbij we kwamen hoe slechter de weg. (We weten nu waarom er idd een stevige terreinwagen moet komen).
Een lekkend dak, dunne tochtende kapotte raampjes, moeilijk begaanbaar in en om het huis voor iemand die zo slecht ter been is en alles kon wel een goeie opfrisbeurt gebruiken. Dus op naar de lokale bouwmaterialen-zaak!
Dat was zeker geen Gamma, maar bij twee lokale bedrijfjes kwamen we al een heel eind. Sommige materialen moesten worden besteld maar we konden aan de slag!

Alle kleden die veel ouderen aan de wand en op de vloer hebben liggen en hangen waren door het centrum al opgeruimd. We konden daardoor direct beginnen met schoonmaken en leeghalen van de twee kamers en het halletje van het lemen huisje.
Daarna schilderen in twee kleuren blauw en wit en de tegelkachel in bruin. Met deze kachel kon Elizabeth gelukkig sinds kort binnen koken in de winter. Het wordt hier dan soms min 30 terwijl we nu eerder tegen de plus dertig aanzaten!

Na de forse schildersklus en het leggen van linoleum was het inmiddels zaterdag. Ons werd op het hart gedrukt om in het weekend wat van het land te gaan bekijken. Vanwege de berg werk hebben we zaterdagochtend doorgewerkt en zijn we in de middag s’werelds grootste wijnopslag wezen bekijken. We mochten de mercedes-bus (ooit ook een gift uit Nederland) lenen. We hadden het luxe-arrangement inclusief heerlijk diner en ongegeneerd vier soorten wijn”proeven” onder begeleiding van life viool en accordeonspel. (tulpen uit Amsterdam!).

Zondag hebben we de lokale markt (alle spullen kennen hier minimaal een tweede, derde en vierde leven) en de hoofdstad onveilig gemaakt met dans en twee kleine gitaartjes. We hebben 10 Lei (€0,50!) opgehaald waarna we er door de lokale bebaarde priester met één vinger naar boven en één naar “zovermogelijk weg bij de kerk” dreigend werden verzocht om deze godslastering elders voort te zetten. Na hier s’avonds nog een bierproeverij aan vast te knopen waren we klaar met weekend vieren.

Maandag en dinsdag stonden het repareren van het dak, het isoleren van de raampjes en de montage van handvatten langs het huisje van Elisabeth op het programma.
Terwijl er gewoonlijk vijf man bij het huisje werkten bleven er twee achter op het centrum. Hier varieerden de werkzaamheden van wandkleed-weven onder (bege-)leiding van Marion en Betty, tot Clinie-clownen met muziek en spelletjes doen met de ouderen. Maar ook nog wat échte klussen zoals het plaatsen van een afwasmachine, het repareren van een dakgoot en werken in de tuin. Maandag zijn onze twee dames mee geweest op een ronde langs acht andere huisjes met elk hun loodzware kruisjes.

Dinsdagmorgen werden we gefêteerd op een hartverwarmend dankjulliewel-optreden van dansende en zingende ouderen en cadeautjes welke onder dichterlijke bewoordingen werden overhandigd. Zelf gaven we nog een flitsende Powerpointpresentatie van onze resultaten.

Dinsdagmiddag werd een race tegen de klok om alles af te krijgen en het huisje weer in zijn (bijna) oorspronkelijke staat terug te brengen.
Na het emotionele afscheid van Elizabeth keerden we moe maar voldaan “huiswaarts”.

De volgende morgen opruimen en inpakken en met taxi en huurauto terug naar het vliegveld.
Ook daar verliep alles weer onverwacht zoals gepland en landen we, via een tussenstop in Boekarest, rond acht uur s’avonds op Schiphol waar je weer staat tussen de blingbling en ontevreden gezichten omdat er een rijtje voor de paspoortcontrole staat…..

foto van Robin van Dijk.  foto van Robin van Dijk.

foto van Robin van Dijk.  foto van Robin van Dijk.

foto van Robin van Dijk.

November 2017 – De Mitsubishi L200 4 x 4 pick-up is aangekocht!

We hebben een auto voor het thuiszorg team Moldavië!

Het is gelukt, na veel intensief speurwerk, mailen, telefoneren, schouwen én onderhandelen hebben we een Mitsubishi L200 weten te bemachtigen. Het waren pittige onderhandelingen maar uiteindelijk konden de (import)papieren getekend worden.

De auto is door Rob en Ton opgehaald en met een trailer vervoert vanuit België (nabij Luik) naar de garage van “Golden-Years” in Liempde.

Vandaag was een groot deel van het team aanwezig om de auto te bewonderen. Het is echt een monster! De auto zes jaar jonge auto heeft slechts 125.000 km op de teller en is door jaarlijks onderhoud in prima conditie. De chef werkplaats verwacht dat deze auto zeker nog tien jaar in Moldavië nuttig werk kan doen zonder al te veel kosten.

Gefeliciteerd!
We feliciteren in eerste plaats het thuiszorg team Moldavië met de aankoop, maar daarnaast natuurlijk zeker ook alle sponsoren, donateurs en vrijwilligers! Uiteraard zijn we zelf ook erg trots op deze tweede mijlpaal!

Zijn we nu klaar?
Nee, we zijn nog niet klaar! De auto wordt nu onder handen genomen en tip top in orde gemaakt in de garage.

Daarnaast moeten er nog wat invoerpapieren in orde worden gemaakt voor de export naar Moldavië. Deze papieren moeten ruim voor de aankomst in Moldavië bij de douane liggen.

U kunt nog een laatste steentje bijdragen!
Hoewel we de auto voor een hele mooie prijs hebben weten aan te schaffen willen we nog een keer om een bijdrage vragen. De auto heeft een set velgen met winterbanden nodig, natuurlijk zijn deze banden in Moldavië geen overbodige luxe maar ze moeten er ook op liggen wanneer we de auto gaan brengen. De banden zijn in Duitsland en Oostenrijk verplicht. Via de bekende geef site kunt u een bijdrage doen voor de bandenset. We verwachten dat deze set maximaal Eu 500,- kosten. Het bedrag dat overblijft gaat uiteraard met de auto mee naar Moldavië.

Van de reis naar Moldavië zal een mooi (live) verslag op Facebook verschijnen. Volg ons op Facebook Wij houden jullie op de hoogte!

Helpt u de ouderen in Moldavië met de laatste financiële steun?

7 tm 10 december a.s. gaan we de Mitsubishi naar Moldavie – Staseni rijden en afleveren aan het home-care team. Hieronder de route die weg gaan rijden.

Een verslag van deze reis zal gemaakt worden. We houden u via deze website, facebook en de Vughtse Radio Avulo op de hoogte.

Nieuwe winter – mud- & snowbanden zijn gearriveerd 23-11-2017

Aan de achterklep zijn inmiddels nog wat spuitwerkzaamheden uitgevoerd. Wielkasten en het chassis worden komende dagen nog voorzien van tectyl en een speciale lak voor extra bescherming.

 We hebben ook nog een dakkoffer gemonteerd om alle spullen mee te kunnen nemen.

… en de stikkers zijn geplakt

Op naar Moldavie – 7-8-9-10 december 2017!

Vertrek donderdag 7 december 10.00 uur

Route: Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenie, Moldavie, bijna 2.400 km to go.

Mooi weer !, lunch

Na 35 uur staan we aan de Moldavische grenspost, vrijdag avond 8 december 9.00 uur

’s avonds laat de grens over

Overdracht van de auto, het hele Moldavische team was erbij.

Andrea, superblij, hij zal de regelmatige bestuurder worden van de hulp-auto.

______________________________________________________________

 

IN DE MEDIA

 

Artikel Brabants Dagblad 27-08-2017

Artikel Klaverblad Vught

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Interview Avulo

 

 

 

 

 

Artikel Avulo Benefietfeest 05-09-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikel Brabants Dagblad 05-09-2017 (volgt)

 

 

___________________________________________________________________________________________________________

De zeven Vughtse vrijwilligers (Robin, Marion, Rob, Ton Hans, Betty en Erwin) vertrekken 12 september 2017 naar Moldavië om daar vrijwilligerswerk te doen.

We proberen daarnaast geld in te zamelen voor een HULP-AUTO voor ouderen in Moldavië.

We vragen iedereen die wij kennen (en daarbuiten) een bijdrage te leveren voor ‘n onderdeel van deze auto (Mitsubishi L200 pick-up 4×4). Zo kan iedereen een bijdrage kiezen die bij hem of haar past !

Dat die auto er komt is heel belangrijk, want zonder deze auto kan het thuiszorg-team hun zorgbehoevende ouderen niet bereiken.

Met jullie hulp gaan wij ervoor zorgen dat de hulp-auto mee kan naar Modavië!

Via onderstaande facebook links is alle informatie te vinden, direct doneren kan ook via de GEEF-link

 

ONLINE DONEREN, KLIK OP ONDERSTAANDE AFBEELDING

 

.

Moldavië, Sponsor actie Hulp auto Ouderenzorg Moldavië, en de stichting SOM.

Moldavië is een ex-Sovjetrepubliek en ligt tussen Roemenië en de Oekraïne. Ten gevolge van politieke instabiliteit, separatisme en corruptie, is het land erg verarmd en leeft 80% van de bevolking onder de armoedegrens.

Voor veel ouderen is het dagelijks leven een strijd om te overleven. Het pensioen is niet toereikend voor de dagelijkse behoefte aan voedsel en verwarming. Vaak hebben ze geen toegang tot drinkwater of medische zorg en geen voorzieningen om de hygiëne te waarborgen. Velen leven in een sociaal isolement.

Dagelijks gaat er 1 verpleegkundige samen met een maatschappelijk werker bij mensen langs die hard lichamelijke of geestelijke verzorging nodig hebben maar niet naar het dagopvangcentrum kunnen komen, omdat dit logistiek gezien niet haalbaar is.

De verpleegkundige legt zich toe op de praktische zorg van de ouderen en de maatschappelijk werker gaat in de buurt proberen om structureel iets te kunnen verbeteren, denk hierbij aan het organiseren van mantelzorg of het regelen van een bezorging van boodschappen etc. Mocht de situatie thuis onhoudbaar zijn dan zal de maatschappelijk werker op zoek gaan naar andere mogelijkheden.

Wekelijks worden op deze manier 40 bejaarden bezocht door twee thuiszorg teams.

Een van onze leden is al eens in Moldavië geweest en is een dag mee geweest met dit thuiszorg team.

“…De ouderen op het platteland zijn erg slecht bereikbaar. De wegen zijn hoofdzakelijk onverhard, het regende die dag voortdurend, soms leek de weg meer op een rivier dan op een weg. De chauffeur (die tevens ook op een ambulance werkt) is gelukkig bedreven in het trotseren van deze uitdagingen. Achterin onze auto liggen pakketjes met melk, aardappelen, wat brood en rijst.

Bij de ouderen thuis aangekomen laat Andrei een hele andere kant van zichzelf zien. Met zijn liefdevolle maar doortastende aanpak is hij een steun in het leven van deze ouderen. Overal wordt hij met open armen ontvangen…”

 

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *